Imenu unatoč, novi smo i mladi i radimo kao mravi. Ili miševi budući da poput njih proteklih mjeseci skupljamo informacije, čitamo, pripremamo i obrađujemo ankete, pregovaramo, dogovaramo, računamo, množimo, dijelimo, analiziramo podatke…i sve to online. Jer – budiumo odgovorni.
Rezultat rada je dokument u nastajanju na temu socijalnih usluga za osobe starije životne dobi naziva “Izazovi socijalnih usluga smještaja i dugotrajne skrbi za starije osobe u RH”.

Nadopunjujemo ga iz dana u dan, a njegovu prvu radnu verziju s osvrtom na obiteljske domove i problematiku istih s prijedlozima rješenja smo jučer predstavili u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Morali smo ići samo s dijelom. Zakon o socijalnoj skrbi je u procesu donošenja i morali smo predlagatelja zakona upoznati s nizom problema obiteljskih domova.

Cijeli dokument vam još ne možemo pokazati (bit će predstavljen javnosti, bez brige), ali možete škicnuti sadržaj ili pročitati zaključak:

ZAKLJUČAK:

Budući da obiteljski domovi pružaju 18.87% ukupnog smještajnog kapaciteta za starije osobe te pozitivno utječu na gospodarsku, zdravstvenu i socijalnu politiku, možemo zaključiti da su nezanemariv čimbenik socijalne politike dugotrajnog smještaja i zdravstvene njege u Republici Hrvatskoj.

Ogroman su potencijal za ekonomski rast, smanjenje nezaposlenosti, dobru regionalnu rasprostranjenost dugotrajne skrbi i važna karika u provođenju socijalne i zdravstvene politike koje RH može podnijeti.


Kontinuirani nadzor, bolja komunikacija i promišljena politika državnog ili regionalnog ulaganja u obiteljske domove, ovu kategoriju pružatelja mogu učiniti najučinkovitijim partnerom privatnog sektora za razvoj i širenje socijalnih usluga za starije osobe koji će osigurati ekvilibrijum raspoloživih mjesta i potreba za uslugama smještaja na kvalitetan i tržišno prihvatljiv način.


Kako je prošlo? Hmm, čekajte da se slegnu dojmovi, mnogo smo pričali. Nadamo se zbog svih nas i vas da je barem dio rečenog našao pravi put.

Stay tuned. 👍 😉

Share This